Vi starter med en fortælling om Bosnien – Hercegovina.

Bosnien – Hercegovina: Landet hvor eventyr bliver fortalt af landet selv – via naturen og kulturen.

Skrevet af Sinisa Lozo

Bosnien-Hercegovina vil overraske dig som en af ​​de mest naturlige og forskelligartede lande i verden, der stadig relativt er uopdaget.  Men jeg er overbevist om at dette land i sidste ende vil blive oversvømmet med masseturisme – men for nu er det stadig en af ​​Europas bedst bevarede hemmeligheder og skjulte skatte.

Rent historisk er landet desværre kendt for sine historiske sammenstød mellem øst og vest, men i det 21. århundrede er det i virkeligheden blevet til stedet, hvor øst og vest lidenskabeligt mødes for at skabe en mangfoldig kultur – en helt unik kultur, som er svær finde andre steder. Man går ”tilbage i tiden” er en sætning mange turister har brugt til at beskrive deres tid i landet på. Og det er ment positivt. Sjældent ser man bygningsværker fra 500 år siden vedligeholdt så godt, og sjældent oplever man at man kan drikke direkte fra søerne og floderne, og sjældent oplever man en så stor gæstfrihed blandt befolkningen som man gør i Bosnien-Hercegovina

Hvad skal man besøge?

Man bliver aldrig helt færdig med at udforske landet. Der er altid noget at se og derfor føler man nogle gange at en uge eller to og tre ikke altid er nok.
Hvis man har en uge i Bosnien-Hercegovina skal man nå at besøge de nederste attraktioner.

 

Sarajevo (Detaljeret beskrivelse under destinationer)

Sarajevo er hovedstaden i Bosnien-Hercegovina og bliver kaldt Europas Jerusalem. Byen kan beskrives som en klassisk kosmopolitisk europæisk hovedstad med et tvist af Østen. Byen skildres med en positiv energi som et sted, hvor øst møder vest, hvor forskellige verdener og tider mødes. Sarajevo er blevet nomineret til Europæisk Kulturhovedstad i 2014 – som den eneste by uden for EU. Både når det kommer til film, musik og teater er byen helt fremme.

 

Mostar

Mostar er kendt for sin gamle bydel og Den Gamle Bro. Den er på UNESCOS liste over verdenskulturarv.   Den symboliserer foreningen mellem vest og øst. Det er en af de få byer i verden hvor du både kan høre kristne kirke klokker og indkaldelse til bøn af moskeerne på samme tidspunkt. I Øst Mostar ligger de gamle bazar gader med toppede brosten, og her kan man finde alt fra cafeer, restaurenter, souvenirbutikker, gallerier, og smykkeforretninger osv. Vest Mostar er mere den moderne del af byen. Her finder du store moderne shopping centre, natteklubber osv. Om sommeren er Mostar en af Europas varmeste byer, så jeg vil anbefale dig at man altid skal huske at have masser af vand med sig, når man er ude og udforske byen.

 

Blagaj tekija – uden for Mostar

Blagaj tekija ligger lige uden for Mostar. I Blagaj strømmer vandet ud af en 200 meter høj klippevæg og på den måde bliver der holdt liv i floden Buna, da den nærmest bliver ”skubbet” ud. Floden er så ren og ædel at man kan drikke vandet direkte fra floden. I området er der både overjordiske og underjordiske farvande.

 

 

Kravice vandfaldene – cirka 40 km fra Mostar

Kravice vandfaldene er virkelig værd at køre efter. Det specielle ved vandfaldene, ud over det smukke syn naturligvis, er også at Trebizat-floden løber over hundrede kilometer under jorden, inden den vælter ud af bjerget og falder ned i en lille dal. Vandet er meget rent og klart, og ydermere har den også sandbund. Om sommeren trækker noget af vandet sig tilbage, og der bliver formet en sandstrand. Vandet er koldt, men det er meget dejligt om sommeren – da det er meget varmt og derfor har man tit brug for en lille dukkert. Der ligger også en restaurant ved området, hvis tørsten eller sulten melde sig

 

Sutjeska National Park I Hercegovina regionen.

Sutjeska national park er den ældste national park i Bosnien –Hercegovina og en af Europas smukkeste. Usædvanlig skønhed og mangfoldighed af landskaber – den har alt lige fra milde dale, tætte skovkomplekser, græsgange til høje bjergmasser.

Enhver menneskelig indgriben har været strengt forbudt siden nationalparken blev etableret. Parken indeholder den bedst bevarede og største urskov i Europa. På Zelengora Mountain er der otte gletsjersøer som i folkemunde bliver kaldet “bjerg øjne” Nationalparken er også en del af Montenegro, men det meste kan ses i Bosnien-Hercegovina. Der skal reserveres en hel dag til at se denne uberørte og mageløse park

 

Hvornår skal man besøge Bosnien –Hercegovina?

Bosnien-Hercegovina tilbyder både centraleuropæisk klima og middelhavsklima. Om vinteren er der mulighed for skiferie i Bosnien regionen, mens der i Hercegovina er lune vintertemperature. Men om sommeren vil du opleve et af de varmeste områder i Europa. Det er ikke unormalt at temperaturen når op på 40 grader. Jeg var der mens det var forår. Om foråret er der rolige temperaturer, men der er allerede grønt og frodigt.

 

Det er billigt at være turist

Som dansker er det meget billigt at være turist i Bosnien-Hercegovina. Især når man sammenligner til andre europæiske lande Personligt synes jeg det er rart man for en stund kan glemme alt om at tænke på budgettet og bare nyde sin ferie.

Hvis man ikke spiser på sit hotel, kan man sagtens holde ens leveomkostninger pr. dag på cirka 200 kr. Og det er både morgenmad, frokost og aftenmad.

 

 

 

Så god mad at selv italienerne bliver misundelige  

Noget af det jeg altid savner mest ved Bosnien-Hercegovina er maden. Du vil forstå hvad jeg mener når du har smagt de klassiske Balkan retter såsom Cevapcici med kajmark, Burek og grillet kød med Ajvar.

Ikke bare vil du finde kvalitets rig bosnisk mad. Men også kvalitets råvarer og produkter, der anvendes i processen med at gøre sagde mad. Når man spørger om “økologiske produkter” blev jeg mødt med et smil og forsikring om, at næsten alt her dyrkes økologisk. Du kan forvente saftige appelsiner, saftige røde tomater, og hvad du ellers kan tænke på. Ydermere er bosnierne en af de mest heftige kaffe drikkere i verden. Den berømte ”bosniske kaffe” skal prøves. Man får for det meste altid søde sager med til kaffen.

 

 

Det var så min lille hurtige fortælling om Bosnien-Hercegovina. Se på vores billedgalleri eller beskrivelse af Bosnien –Hercegovina hvis du vil se og læse mere. Du er naturligvis velkommen til at kontakte Lozo Tours hvis der bare er noget du gerne vil vide om landet!
Nu drager jeg mod Kroatien ! Jeg vil selvfølgelig også skrive om Kroatien og der vil komme flere billeder ind. Vi ses !

Mange varme hilsner

Sinisa