Sarajevo

Sarajevo er hovedestaden i Bosnien – Hercegovina. Den kulturelle og historiske arv af byen Sarajevo daterer sig tilbage fra følgende historiske perioder: Forhistorisk tid, Romersk periode, Middelalderen, Osmannisk periode og Østrig-ungarsk periode. Sarajevo består af en orientalsk bydel og en voksende moderne del.

Byens betagende baggrund af tilsyneladende endeløse bakker og tårnhøje bjerge har i en vis forstand altid isoleret byen, ved at skabe en tidsløs verden, men trods Sarajevos afsondrethed har den altid holdt dørene åbne for resten af verden. Selvom Sarajevo er en hovedestad der er præget af stress og jag i hverdagen, besidder den alligevel en unik atmosfære, der siver ind i sjælen.

Sarajevo i overblik

Der bor både kristne, muslimere jøder osv. I over 400 år er der blevet bygget ortodokse kristne og romersk-katolske kirker, moskeer, og synagoger. Borgere af forskellige nationaliteter og religiøse baggrunde har levet og arbejdet sammen om at skabe en multikulturel by, som absorberer forskellige kulturarv fra både øst og vest. Dette er grunden til, at byen i dag ofte er omtalt som det europæiske Jerusalem.

Alles by

Sarajevo er anbefalet af Lonely Planet’s ”Best in Travel – 2010” blandt top 10 over byer som man ikke bør gå glip af. Sarajevo er nemlig en by, hvor selv fremmede kan føle sig hjemme. Byen har en charme med sine mange travle caféer og tradition for gæstfrihed. I Sarajevo har folk tid til familie og venner. Det er ofte sagt, at en mands rigdom der, ikke er målt i hans materielle ejendele, men snarere i hans venskaber.

Faktisk er det kun få steder på jorden som har en ortodoks- og katolsk kirke, en moske og en synagoge i gåafstand fra hinanden. Hvis der var nogen by i Europa, der ubesværet skræver øst og vest, er det Sarajevo. Her er det til at finde de byzantiske og osmanniske imperier fra øst og de romerske, venetianske og østrig-ungarske imperier fra vest.

Kroatien
 

Oplevelser i Sarajevo

At gå en tur igennem Sarajevo er som at gå en tur fra fortid til nutid. I starten af byen går man igennem de orientalske osmanniske kvartaler med små bazargader hvor der bl.a. er indbydende butikker, caféer med vandpiber, små spise-steder og kunsthåndværk. Denne del af byen hedder ”Bascarsija” og er den gamle bydel. Automatisk kommer man til den nye bydel, hvor det administrative og kulturelle centrum af Østrig-Ungarn er. Sarajevo omfatter det bedste fra begge verdener. Sarajevo har høj kvalitet og billig spisning. Ja, en oplevelse i denne by er også maden. Vi anbefaler at du sætter tænderne i en af de fremragende lokale cevapi (små kebabstykker af oksekød og lam) i en halv somum(pitabrød), med lidt hakkede løg og eventuelt lidt kajmak (speciel bosnisk ost). De sælges stort set overalt.

Kroatien