Mostar Town and Bridge

Bosnien – Hercegovina

  • Priser fra: 1995 DKK

#smukt#eventyrligt# mindeværdigt
Det hjerteformede land Bosnien –Hercegovina er ikke kun kendt som Balkans kultur magna, men også Europas. Der er en ubeskrivelig mystik og charme ved Bosnien-Hercegovina.
Stort set samtlige af de største imperier fra øst og vest har været forbi Bosnien-Hercegovina. Du finder bygningsværker fra alle tidsaldre, og du finder byer hvor europæisk og osmannisk arkitektur er smeltet sammen.

Landet har også tonsvis af beskyttede naturparker, urskove og krystalklare dale med vandfald, som får dig til at tro du er i et andet kontinent. Befolkningen i Bosnien-Hercegovina er gæstfrie, og på trods af alt det der er sket, føler man en positiv energi fra befolkningen, som elsker at vise landet frem for turister. Den yderst gæstfrie befolkning, den farverige kultur og den fantastiske natur kombineret, gør at du som aldrig før både får oplevet og smagt et lands sjæl og charme.

Stil et spørgsmål

Bosnien

Hovestaden Sarajevo er en af de historisk mest interessante byer i Europa, og er berømt for sit miks af religioner, og katolske kirker, muslimske moskeer, synagoger og ortodokse kirker har eksisteret side om side i århundreder.
Byen er et af Balkans største kulturelle og økonomiske centre, en kosmopolitisk europæisk hovedstad med et tvist af Østen og kaldes i folkemunde ’Europas Jerusalem’. Byen skildres med en positiv energi som et sted, hvor øst møder vest, hvor forskellige verdener og tider mødes. Sarajevo er blevet nomineret til Europæisk Kulturhovedstad i 2014 – som den eneste by uden for EU. Både når det kommer til film, musik og teater er byen helt fremme. Sarajevo Film Festival finder sted hvert år i juli eller august og er den største filmfestival i Sydøsteuropa. Den internationale teaterfestival MESS løber af stablen hvert år i oktober, mens Sarajevo Jazz Festival, som er den største af sin slags på Balkan, finder sted den første uge i november.
Klimaet i Bosnien er central europæisk, og de 2000 meter høje bjerge i området giver rig mulig for at stå på ski om vinteren. Vinter OL i 1984 blev afholdt i Sarajevo.

 

Hercegovina

I Hercegovina ligger byen Mostar som er kendt på grund af ”Den gamle bro”. Den er på UNESCOS liste over verdenskulturarv. Den symboliserer foreningen mellem vest og øst. Hver sommer bliver verdens længste højdyknings-konkurrence afholdt i Mostar hvor man springer ud fra broen.
Broen ligger ved Den gamle bydel som især er kendt for dens bazargader med toppede brosten på hver side af floden, og her er det til at finde caféer, restauranter, souvenirbutikker, gallerier, smykkeforretninger osv.

Hercegovina er også populær på grund af Neretva floden. Floden er kendt for den renhed, men også river rafting stævnerne der bliver afholdt der. Lidt uden for Mostar ligger byen Blagaj som adskiller sig fra andre by billeder.
Denne regions kendetegn er mangfoldighed af dets overjordiske og underjordiske farvande. I Blagaj strømmer vandet ud af en 200 meter høj klippevæg og på den måde bliver der holdt liv i floden Buna, da den nærmest bliver ”skubbet” ud. Floden er så ren og ædel at man kan drikke vandet direkte fra floden.

Anbefalede destinationer i Bosnien – Hercegovina.

 

Kultur

Kulturen i Bosnien og Hercegovina (BiH) er på en charmerende måde præget af sin fælles fortid med kelterne,grækerne, slaverne og illyrerne samt de store riger under Aleksander den Store, Romerriget, Byzans, Osmannerriget og Østrig-Ungarn. Men også romaer og jøder har sat deres præg på kulturen.

I middelalderen var Bosnien-Hercegovina kendt for landet hvor der var religionsfrihed, hvilket også er grunden til at de 2 andre af 3 store religioner er til stede i landet. Men dette gav også muligheden for, at forfulgte folkeslag kunne komme til Bosnien og få et fristed på lige fod med landet egne befolkninger. Således kom f.eks. jøder til landet efter fordrivelse fra Spanien, og i gennem mange år levede forskellige folkeslag og religioner side om side i indbyrdes forståelse og accept, der var så stor, at man ligefrem fejrede hinandens højtider. Og det var også helt normalt, at man giftede sig ind i hinandens familier, og alligevel bevarede hver sin religion.

Se detaljeret beskrivelse af kulturen.

 

Mad og drikke

Madkulturen i Bosnien og Hercegovina er meget alsidigt. Hvis du spørger en bosnier hvad den nationale specialitet er, hvil han med stor sandsynlighed sige helstegt lam stegt på spid, og gedeosten ”kajmak” samt cevapcici – små krydrede kebabstykker af oksekød og lam, som gerne skal være i en pitabrød.

 

 

Pupnatska-beach-Korcula Croatia

Fakta om Bosnien – Hercegovina


Hovedstad:
Sarajevo

Valuta:
Bosnisk mark

Tidszone:
CEST (Det samme som Danmark)

Klima:
I Bosnien er det centraleuropæisk klima.
I Hercegovina er det middelhavsklima.