Historien og traditionen 

Hercegovina har en lang tradition for vindyrkning, som stammer helt tilbage fra de illyriske tider. Cirka 3000 år f.k Man kan kalde Illyrien for oldtidens Jugoslavien, som inkluderede nuværende lande såsom Kroatien, Serbien, Montenegro og Bosnien-Hercegovina. Det var dog i Hercegovina at illyrerne var mest aktive med vinproduktionen grundet Hercegovinas tørre og varme klima, samt at området er tæt på kysten. Hercegovinas klima har dermed længe været en fordel for dyrkning af biavl, olivenolie, urter, og altså vinstokke.

Alle disse elementer har bidraget til at skabe en fantastisk vinkultur som længe har været undervurderet, men først nu virkelig er ved at blive værdsat. Man oplever derfor en kæmpe stolthed og passion blandt vinavlere omkring deres felt. En tusindårs tradition kan man sige. Faktisk kom lokale vinavlere på en måde i kontakt med deres forfædre I 2007 da man fandt et 2200 år gammelt illyrisk skibsvrag i Hercegovina, og der fandt man vin fra den tid. Altså før Kristi fødsel.

Lozotours_wine_4   Lozotours_wine_3

 

Vingårde i Hercegovina

Hercegovina har mange kendte vingårde, hvor både lokale vinavlere og virksomheder tilbyder vinsmagnings ture. Især det afsidesliggende Tvrdos-kloster i Trebinje er kendt for deres prisbelønnet vin hvor man naturligvis kan smage klosterets prisbelønnede vine. Generelt er Trebinje hele landets absolut vincentrum idet to andre stærke vinhuse såsom Andelic og Vukoje også er i Trebinje, samt kejserens vinmark er at finde i selvsamme by. Det bliver kaldt kejserens vinmark fordi de vinstokke der kom fra den mark tilhørte den østrig-ungarske kejser, og han foretrak hvid vinen fra Trebinje – af alle steder i hele kejserdømmet, som også talte dele af Italien. Et sandt kvalitetsstempel for byens vin. Andelic familien har vundet sølv for deres hvidvin i vinmessen i London, og førnævnte kloster har vundet guld for deres rødvin i New Yorks vinmesse.

Alle byens vine kan selvfølgelig nydes ved det charmerende centrum hvor alle kastanjetræernes er, og hvor lokale sælger deres varer, og imens kan byens flotte arkitektur lede tankerne hen på Italien eller det sydlige Frankrig. Også burde vi nok nævne at kunsteren Picasso var rigtig vild med vin fra det tidligere Jugoslavien. Da Picasso fik til opgave af de Jugoslaviske myndigheder at lave filmplakaten for et af datidens  dyreste filmproduktioner ”Slaget om Neretva” svarede han at han ikke ville have penge, men 100 liter af Jugoslavisk vin!

Lozotours_wine_8   Lozotours_wine_5

Lozotours_wine_6   Lozotours_wine_7

 

Vinsmagning
Vi har udvalgt flere vingårde som vi mener repræsenterer den stolte vin tradition Hercegovina har haft i flere tusind år. Hos os vil du altid føle at den lokale hyggelige vinbonde har en stor passion for sit felt og ydermere vil du fornemme den stolte tusindårs tradition, som stadigvæk den dag i dag er autentisk som den var i tidligere tider. Vi vil se flotte og ældre vinkældre, smage vine, mens vi nyder lokale hercegovinske oste og parmaskinke!

Lozotours_wine_9   Lozotours_wine_2